fbpx

Förhindra mögeltillväxt i ditt hem: tips och tricks

mögelskada, mögel, mikrobiell tillväxt

Mögeltillväxt är ett vanligt problem i många hem, och det kan orsaka en rad hälsoproblem. Vi på Waterproof Direct brukar säga ”Det finns inget hälsosamt mögel”. Det skadar också ditt hus och minskar dess värde vid en försäljning. Lyckligtvis finns det många åtgärder du kan vidta för att förhindra mögeltillväxt i ditt hem. I det här inlägget kommer vi att ge några tips och tricks för att förhindra mögeltillväxt.

Håll luftfuktigheten låg

Mögel trivs i fuktiga miljöer, så det är viktigt att hålla hemmets relativa luftfuktighet under 60%. Helst bör luftfuktighetsnivåerna i ditt hem vara mellan 30-50%. Du kan använda en hygrometer/fuktmätare för att mäta fukt i ditt hem. Om luftfuktigheten konsekvent är över 60 % i ditt hem, kan du behöva använda en avfuktare för att sänka nivån.

Åtgärda läckor och vattenskador omgående

Läckande rör och vattenskador kan snabbt leda till vatten/ fuktskador och mögeltillväxt, så det är viktigt att åtgärda eventuella läckor eller vattenskador omgående. Kontrollera fastighetens rör och VVS regelbundet för tecken på läckor och reparera dem så snart som möjligt. Om du upptäcker vattenskador, torka och rengör det drabbade området så snart som möjligt och du kan kontakta oss på Waterproof Direct för avfuktning.

Ventilera ditt hem

Rätt ventilation är viktig i ett hem så att man har en låg relativ luftfuktighet. En låg luftfuktighet får man genom att ha tillräckligt många till-luft ventiler och från-luft fläktar eller det man kallar FTX: ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Om du inte har till-luft och från-luft fläkt överväg att installera det.

Rengör och torka våta eller fuktiga material

Material som hela tiden är fuktig kommer leda till tillväxt av mögel. Det skulle kunna vara en kartong eller matta på ett betonggolv eller vind. Om du upptäcker en vattenskada, torka och avfukta det drabbade området omedelbart och kontakta oss på Waterproof Direct.

Använd mögelresistenta produkter

Att använda mögelbeständiga produkter kan hjälpa till att förhindra mögeltillväxt i ditt hem. Leta efter mögelbeständig gipsskiva, färg och isolering. Dessa produkter är designade för att motstå fukt och förhindra mögeltillväxt.

Att förhindra mögeltillväxt i ditt hem är viktigt för att skydda din hälsa och din egendom. Genom att hålla ditt hems luftfuktighet låga, åtgärda läckor och vattenskador snabbt, ventilera ditt hem, städa och torka våta eller fuktiga material och använda mögelresistenta produkter kan du avsevärt minska risken för mögeltillväxt i ditt hem.

Om du upplever mögeltillväxt i ditt hem trots att du vidtagit dessa förebyggande åtgärder, kan det vara dags att ringa efter hjälp från oss på Waterproof Direct. Vi kan bedöma omfattningen av mögeltillväxten och ge dig en plan för att åtgärda problemet. Kontakta oss genom att klicka här.

För mer information om hur du förhindrar mögeltillväxt i ditt hem, kolla in följande resurser:

Vi hoppas att du tycker att detta inlägg var informativt och användbart för att förhindra mögeltillväxt i ditt hem. Håll dig säker och mögelfri!

Dela inlägget

kontakta oss

Vi hjälper dig – hör av dig till oss!

Använd kontaktformuläret för att höra av dig till oss så svarar vi så fort som möjligt.  Du kan också ringa oss på 08 – 760 80 70.