fbpx

Mögel: När ska man ringa in proffsen?

mögelsanering, professionell sanering, mögel, mikrobiell tillväxt

När ska man ringa in proffsen för hjälp med mögel?

Mögeltillväxt i hem och byggnader kan utgöra en allvarlig hälsorisk för dem som bor eller arbetar i det drabbade utrymmet. Även om det är möjligt att ta bort små mögelfläckar på egen hand, bör större angrepp hanteras av proffs. I det här inlägget kommer vi att ta en titt på hur du själv kan ta bort mögelangrepp och jämföra – när det är dags att kalla in expert-hjälp.

Varför är mögel ett problem?

Mögel är en typ av svamp som växer i varma och fuktiga miljöer och den livnär sig på organiskt material som trä, papper och tyg. När mögelsporer andas in eller kommer i kontakt med huden kan de orsaka en rad hälsoproblem, inklusive allergier, andningsproblem och till och med infektioner.

Mögel skadar också strukturen i byggnader och kan orsaka betydande strukturella skador om de lämnas obehandlade. Därför är det viktigt att vidta åtgärder så snart du upptäcker mögeltillväxt i ditt hem eller din byggnad.

Sanera hemma själv

Om du har en liten mögelfläck kan du kanske ta bort den själv. Det är dock viktigt att vidta säkerhetsåtgärder, inklusive att bära skyddsutrustning, såsom en mask, handskar och skyddsglasögon. Du bör också arbeta i ett välventilerat utrymme och undvika att störa möglet, eftersom det kan göra att den släpper ut sporer i luften.

För att ta bort mögel från hårda ytor som tex kakelfogar, kan du använda en blandning av vatten och vanligt YES- diskmedel, eller ett kommersiellt mögelrengöringsmedel. Skrubba det drabbade området noggrant och tvätta rent med en trasa. (Använd plasthandskar). Om du har att göra med porösa ytor som gipsskivor eller mattor, är det bäst att byta ut dem för att inte av misstag sprida mögelsporerna i utrymmet.

När ska man ringa in professionell hjälp?

Även om du kan sanera små mögelangrepp själv bör större angrepp överlåtas till proffs. Professionella mögelsaneringsföretag har expertis, utrustning och resurser för att säkert och effektivt ta bort mögel från ditt hem eller din byggnad.

Proffs kan också identifiera källan till mögel och ge rekommendationer för att förhindra framtida mögeltillväxt. De kommer också att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra från exponering för mögelsporer under borttagningsprocessen.

Om du har något av följande tillstånd är det viktigt att anlita proffs:

  • Stora angrepp av mikrobiell tillväxt
  • Mögeltillväxt på svåråtkomliga ställen
  • Mögeltillväxt i VVS-system eller kanalsystem
  • En historia av andningsproblem eller allergier
  • Ett tillstånd i immunsystemet
  • Du är gravid

Professionell mögelsanering kan vara kostsamt, men det är en investering i din hälsa och säkerheten för ditt hem eller din byggnad. När du söker efter ett professionellt mögelsaneringsföretag, se till att göra din efterforskning och leta efter ett välrenommerat företag med en historia av framgångsrik mögelsanering.

Slutsats

Även om du kan sanera själv så är det bör större angrepp hanteras av proffs. Om du har något av ovanstående tillstånd eller är osäker på din förmåga att säkert ta bort mögel, är det viktigt att tillkalla experter. Om du vidtar snabba åtgärder för att ta itu med mögeltillväxt kan du skydda din hälsa och förhindra strukturella skador på ditt hem eller din byggnad.

Här är några användbara resurser för mer information om gör-det-själv mögelsanering och professionella mögelborttagningstjänster:

https://www.epa.gov/mold/mold-cleanup-your-home

https://www.cdc.gov/mold/cleanup.htm

https://www.servpro.com/mold-remediation

Vi hoppas att du tyckte att det här inlägget var informativt och till hjälp för att fatta rätt beslut för dina mögelsaneringsbehov.

Kontakta oss här för personlig rådgivning.

Dela inlägget

kontakta oss

Vi hjälper dig – hör av dig till oss!

Använd kontaktformuläret för att höra av dig till oss så svarar vi så fort som möjligt.  Du kan också ringa oss på 08 – 760 80 70.