fbpx

Myter och missuppfattningar om mögel

Mögel, blindbotten

Mögel är ett vanligt problem i många hem och byggnader, och det finns många myter och missuppfattningar kring det. I det här inlägget kommer vi att avslöja några av de vanligaste myterna och missuppfattningarna om mögel.

Myt: Blekmedel dödar mögel

Fakta: Även om blekmedel kan döda vissa typer av mögel på icke-porösa ytor, är det inte effektivt på porösa ytor som trä eller gipsskivor. Blekmedel kan också vara skadligt att andas in och kan skada ytan det appliceras på. Det är bättre att använda ett professionellt oxidationsmedel för att sanera ta bort mögel.

Myt: Mögel växer bara i fuktiga områden

Fakta: Även om fukt är en vanlig orsak till mögeltillväxt, kan mögel också växa i områden med höga luftfuktighetsnivåer. Mögel kan också växa i områden med dålig ventilation, som badrum eller kök.

Myt: Du kan ta bort mögel med vinäger

Fakta: Även om vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel, är det inte effektivt för att ta bort mögel. Faktum är att vinäger faktiskt kan uppmuntra mögeltillväxt genom att göra ytan mer gästvänlig för mögel.

Myt: Du kan inte se mögel

Fakta: Även om en del mögeltillväxt kan döljas bakom väggar eller i andra dolda områden, är det ofta synligt på ytor som väggar, tak och golv.

Myt: Mögel är ofarligt

Fakta: Mögel kan orsaka en rad hälsoproblem, inklusive andningsproblem, allergier och till och med neurologiska problem. Människor med försvagat immunförsvar, som spädbarn och äldre, är särskilt mottagliga för de hälsorisker som är förknippade med mögel.

Myt: Du behöver inte ta itu med små mängder mögel

Fakta: Även små mängder mögel kan växa och spridas, vilket kan orsaka hälsoproblem och skador på ditt hem. Det är viktigt att ta itu med mögeltillväxt så snart som möjligt.

Myt: Du kan testa mögel med ett hemtestkit

Fakta: Även om hemtestsatser kan indikera närvaron av mögel, kan de inte exakt bestämma typen av mögel eller problemets omfattning. Det är bäst att ha en professionell mögelinspektion och testning. Vi på Waterproof Direct skickar in våra mögeltester för laboratorie- analys där vi kan läsa av DNA och därmed fastställa art av möglet samt dess omfattning.

Myt: När mögel har tagits bort kommer det inte tillbaka

Fakta: Även om professionell mögelborttagning kan eliminera mögeltillväxt, är det viktigt att ta itu med den underliggande orsaken till mögeln för att förhindra att den kommer tillbaka.

Myt: Färg kan täcka mögel

Fakta: Att måla över mögel löser inte problemet. Möglet kommer att fortsätta växa och spridas bakom färgen, vilket kan orsaka ännu mer skada. Det kan dessutom sprida giftiga gaser som kallas mykotoxiner som är hälsovådliga.

Myt: Mögel är bara ett problem i äldre hem

Fakta: Mögel kan växa i alla hem eller byggnader, oavsett ålder. Nyare hem kan vara mer mottagliga för mögeltillväxt på grund av tät konstruktion och dålig ventilation.

Myt: Du behöver inte en professionell mögelsanerings-firma

Fakta: Även om viss mögeltillväxt kan åtgärdas med gör-det-själv-metoder, är det ofta bäst att anlita en professionell mögelsanerings-firma för att korrekt identifiera och åtgärda problemet. Proffs har expertis och verktyg för att säkert och effektivt ta bort mögel.

Myt: Att ta bort mögel är dyrt

Fakta: Även om mögelsaneringstjänster kan vara en investering, kan att ta itu med mögeltillväxt tidigt bidra till att förhindra mer omfattande skador och kostnader i framtiden. Dessutom kan vissa husägares försäkringar täcka mögelsanering beroende på vad som orsakade skadan.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om myterna och missuppfattningarna kring mögel. Genom att förstå fakta kan du ta itu med mögeltillväxt på rätt sätt och förhindra hälsoproblem och skador på ditt hem. För mer information om mögel, kolla in följande resurser:

Dela inlägget

kontakta oss

Vi hjälper dig – hör av dig till oss!

Använd kontaktformuläret för att höra av dig till oss så svarar vi så fort som möjligt.  Du kan också ringa oss på 08 – 760 80 70.