fbpx

Radon: Detta behöver du veta

Radon mätning börjar alltid med en mätning med radonpuckar

Vad du behöver veta om radon: en tyst men dödlig gas.

Radon är en radioaktiv gas som förekommer naturligt i miljön. Det är luktfritt, färglöst och smaklöst, vilket gör det omöjligt att upptäcka utan specialutrustning. Radon är också en ledande orsak till lungcancer, näst efter rökning.

I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad radon är, hur det påverkar din hälsa och vad du kan göra för att skydda dig själv och dina nära och kära från denna tysta men dödliga gas.

Vad är Radon?

Radon är en radioaktiv gas som produceras genom naturligt sönderfall av uran i marken. Det sipprar in i hem och byggnader genom sprickor i grund, väggar och golv. Det kan också komma in genom brunnsvatten och byggmaterial.

Radon finns över hela världen, men dess nivåer varierar beroende på geografi och geologi i regionen. Vissa områden är mer benägna att få höga radonhalter än andra, och det är viktigt att känna till radonhalterna i ditt område.

Hur påverkar radon din hälsa?

Radonexponering är den främsta orsaken till lungcancer bland icke-rökare och den näst vanligaste orsaken till lungcancer totalt sett. Enligt US Environmental Protection Agency (EPA) är radon ansvarig för cirka 21 000 dödsfall i lungcancer varje år i USA.

När radongas andas in kan det skada lungorna och orsaka cancer. Risken för lungcancer ökar med mängden radonexponering och exponeringens varaktighet. Risken är också högre för rökare, eftersom deras lungor redan är utsatta för tobaksrök.

Vad kan du göra för att skydda dig mot radon?

Den goda nyheten är att radon är lätt att testa för och lätt att mildra. EPA rekommenderar att alla hem testas för radon, och att hem med nivåer över 4 pCi/L fixas.

Det finns många DIY-radontest-satser tillgängliga, men det är bäst att anlita oss på Waterproof för att testa ditt hem. Vi kommer att använda specialiserad utrustning för att ge en exakt avläsning av radonnivåerna i ditt hem.

Om ditt hem har höga halter av radon finns det många sätt att lindra det. En vanlig metod är att installera en radonsug som drar upp radongasen från marken och släpper ut den i utomhusluften. Detta är ett enkelt och effektivt sätt att minska radonhalterna i ditt hem.

Slutsats:

Radon är en tyst men dödlig gas som kan få allvarliga hälsokonsekvenser om den inte kontrolleras. Att testa ditt hem för radon och mildra det om nödvändigt kan hjälpa till att skydda dig och din familj från denna farliga gas. Genom att vidta åtgärder kan du se till att ditt hem är en säker och hälsosam plats att bo på.

Vi hoppas att det här blogginlägget har varit till hjälp för att utbilda dig om radon och dess hälsoeffekter. Om du har några frågor om radon eller behöver hjälp med att testa eller sanera det, kontakta oss på Waterproof här för vägledning.

Dela inlägget

kontakta oss

Vi hjälper dig – hör av dig till oss!

Använd kontaktformuläret för att höra av dig till oss så svarar vi så fort som möjligt.  Du kan också ringa oss på 08 – 760 80 70.