fbpx

Luktsanering

Känner du av dåliga lukter i din bostad eller fastighet?

Kontakta oss för snabb och personlig service.

lukter

Ta bort dålig och unken lukt i ditt hus

Lukt och odörer kan vara första varningstecknet på en fuktskada.
Kontakta oss om du känner en unken lukt. Normalt sett ska inte ett hus lukta något speciellt.

 

När man söker efter en lukt i ett rum eller hus har man några sekunder på sig att ”hitta” lukten. Därefter har luktsinnet vant sig och man behöver lukta på något helt annat för att ”nollställa” luktsinnets förmågan att urskilja en viss lukt.

Ozonaggregat
Ozonaggregat

Sanering av lukt

Luktsanering

Obehagliga lukter som uppstått sanerar vi med hjälp av Ozon eller metoden fogging.  Vid vissa skador använder vi även olika bakteriedödande kemikalier. Metoderna  är  mycket effektiva för att få bort odörer.

 Exempel på tillämpliga miljöer.

Olika typer av lukt

Beskrivning av lukter

Generell mögellukt

Generell mögellukt är en frän och stickande och lätt irriterande lukt som kan påminna om färg blandat med tvättmedel. Finns ofta i uppreglade golv och utreglade källarväggar samt krypgrunder. Lukten fastnar lätt i kläder. Känner man den lukten kan det vara en indikation på fuktskada, kontakta Waterproof Direct så hjälper vi dig .

Jordlukt

Jordlukt luktar som potatiskällare eller jordkällare och är vanligt förekommande i krypgrunder. Känner man den lukten kan det vara en indikation på fuktskada.


Champinjonlukt  

Denna lukt förekommer vid kraftigt angrepp av äkta hussvamp. Om hussvamp slits sönder känns en kraftig unken lukt. Kontakta oss, du behöver hjälp av ett saneringsföretag.

Avloppslukt

Beror som regel oftast på otäthet i golvbrunnar och anslutningar från tvättställ, diskbänkar och avlopp där vattenlåset torkat eller andra läckage.

Tryckimpregnering

Tryckimpregnering från främst 1970-talet luktar mögellikt, fast lite mer stickande, torrt som fuktigt, lukten är svår att få bort. Impregnerat virke används ofta som ytterväggsyllar. Lukten kan vara en indikation på fuktskada.

Fuktskadat mattlim   

Fuktskadat mattlim kallas även för tvållim och har en kraftig, plastig och samtidigt unken lukt. Det är vanligt förekommande med limmad matta på betongplatta på mark och som på källargolv. Känner man den lukten kan det vara en indikation på fuktskada

Linoleummatta    

Dessa mattor luktar gammalt, instängt och unket. Våttorkad linoleummatta luktar surt som någon "kräkts" medan den torkar. Mattan är då skadad i ytskiktet och vatten har trängt ner och linoljan har härsknat. Ångorna kan ge luftvägsbesvär.Sommarstugelukt    

Det luktar instängt vilket är typiskt för ouppvärmda sommarstugor. Sänkt temperatur vintertid ger en förhöjd fuktighet i allt material, golv, väggar, tak och inventarier, som också kan göra att bakterier växer till. Den är svår att göra n något åt men enklare temporära saneringsmetoder finns. Lukten behöver inte ge några hälsobesvär. Känner man den lukten kan det vara en indikation på fuktskada och eller för hög luftfuktighet över tid