fbpx

Mögelsanering

Kontakta oss om du behöver ditt hus mögelsanerat!

Mögelsanering

Professionell mögelsanering av Waterproof Direct

Waterproof Directs kärnverksamhet är sedan start att sanera mögel och åtgärda fuktskador. Vi har specialiserats oss på vindar, krypgrunder samt i källare. För att effektivt sanera mögel krävs det professionell kunskap och lång erfarenhet inom avfuktning och skadesanering. 

 

Mögel är ett stort miljöproblem i byggnader och ett allvarligt hälsoproblem för människor. Mögelsvampar avger skadliga mykotoxiner som kan spridas genom inomhusluften och hamna i våra luftvägar. Vanliga symtom på mögel i hemmet inkluderar allergiska reaktioner, astmatiska besvär, trötthet, hosta och nästäppa. Husmögel kan också ge en otrevlig lukt som fastnar i både möbler och kläder.

mögelsanering, professionell sanering, mögel, mikrobiell tillväxt

Hur ser processen för mögelsanering ut?

Om det finns indikationer på mögel börjar vi som regel med att söka efter fukt. Vi mäter mängden fukt i det aktuella området eller det som är mögelskadat dvs den relativa luftfuktigheten samt fuktkvot. Mögel bildas om det är för höga fuktvärden över tid. Fuktkvot är ett mått på hur mycket fukt det är i ett material som virke, råspont. Fuktkvoten ska inte överstiga 17%. Man kan generalisera och säga att om den relativa luftfuktigheten är 75% blir fuktkvoten 17%.  

 

Om man ska påbörja en mögelsanering av ett mögelskadat utrymme skall orsaken till varför det bivit fuktigt fastställas och åtgärdas. Att endast sanera utan att åtgärda orsaken kan vara en tillfällig lösning, är det fortsatt fuktigt bildats nytt mögel. När arbetet inleds skall det utföras kontrollerat, metodiskt och försiktig. Riskerna för spridning av damm och sporer till omgivande rum skall minimeras. Ge inte sporerna möjlighet att spridas via ventilationen, eller kläder. Kläder som används skall ej tas med till det ”rena” ytorna i fastigheten. Saneringen skall utföras på ett sådant sätt att man undviker att sprida  mögelsporer vidare. Det kan man tex göra genom att sätta utrymmet i undertryck. 

Identifiera mögel

Varför uppstår mögel och hur kan det identifieras?​

Mögel trivs i fuktiga miljöer och uppstår ofta i byggnader med bristande ventilation eller otillräckligt fuktskydd. Fukt är vanligt förekommande i både synlig och osynlig form – vattenånga, kondens eller dold fukt kan leda till problem när den relativa luftfuktigheten (RF) överstiger 75 %. Mögelangrepp syns ofta som fuktfläckar, missfärgningar eller bubblor i ytskikt såsom mattor, tapeter eller tak. Redan tidiga tecken på fuktskador, som flagnande färg eller mörka fläckar, kan vara indikatorer på ett potentiellt mögelproblem.

Här är en punktlista över faktorer som kan bidra till att mögel uppstår:

Mer information

Våra tjänster

WATERPROOF DIRECT

Boka din mögelsanering

Boka en fukt- och mögelkontroll av din vind eller krypgrund. Kontakta oss redan idag för en kontroll så hjälper vi dig! 

Vanliga problem

Vilka områden utsätts främst för mögel i huset?

Att identifiera och åtgärda mögel i fastigheter är avgörande för att undvika långsiktiga hälsoproblem. Om man upptäcker synligt mögel bör en noggrann mögelsanering alltid genomföras. För att säkerställa en effektiv sanering är det dock viktigt att först fastställa orsaken till skadan genom en noggrann mögelbesiktning och fuktkontroll.

 

Vissa byggnadskonstruktioner är mer mottagliga för mögelangrepp, eftersom de skapar förhållanden som gynnar mögeltillväxt. Vanligt utsatta konstruktioner är uteluftsventilerade krypgrunder och vindar, där mikrobiell tillväxt – ofta kallat mögel – är vanligt förekommande. För mer information om specifika mögelarter, som vitmögel,  svartmögel och hussvamp, kan du läsa vidare under mögelarter.

 

 

Mögel kan uppstå i flera områden i huset, särskilt i de utrymmen där fukt och dålig ventilation är vanliga problem. Här är en översikt över vilka områden som oftast påverkas av mögel:

 

Vind

Krypgrunder

Källare

Övrigt

WATERPROOF DIRECT

Mögelarter

Det finns en mängd olika typer av mögel. Läs om olika mögelarter och hur de skiljer sig.

Mögelsanering

Hur går mögelsanering till?

Identifiera och förbered området

  1. Analysera orsaken: Identifiera vad som orsakat möglet, exempelvis läckor eller dålig ventilation.
  2. Avgränsa området: Isolera det drabbade området med plast och tejp för att förhindra spridning av mögelsporer.
  3. Ta bort föremål: Flytta möbler, kläder och andra föremål från området. Förvara dem i förseglade påsar om de är påverkade.

Rengöring och borttagning av mögel

  1. Använd rätt utrustning: Skyddsutrustning som handskar, andningsskydd och skyddsglasögon är nödvändiga.
  2. Rengör ytorna: Applicera ett antimögelmedel eller rengöringslösning på de drabbade ytorna och skrubba noggrant.
  3. .Avlägsna skadat material: Vid djupare angrepp kan det vara nödvändigt att ta bort och ersätta skadade byggmaterial, som gips eller trä.

Torkning och ventilation

  1. Avfukta området: Använd avfuktare eller fläktar för att torka ut det sanerade området helt.
  2. Förbättra ventilationen: Säkerställ att området har god luftcirkulation för att förebygga framtida mögeltillväxt.

Efterarbete och förebyggande åtgärder

  1. Kontrollera luftkvaliteten: Använd luftrenare för att reducera eventuella kvarvarande sporer.
  2. Installera avfuktare: Vid behov, placera en permanent avfuktare i riskområden som källare eller krypgrunder.
  3. Förebygg framtida problem: Åtgärda grundorsaken, exempelvis genom att reparera läckor och förbättra isolering.

Fuktkvotsmätning

Fuktkvotsmätning på vind

Man mäter fuktvkoten för att se hur mycket fukt det är i ett material. I detta fall i råsponten på en vinden. Instrumentet visar värdet 43,6% vilket är ett mycket högt värde och stor risk för allvarliga skador föreligger. Gränsvärdet för mögeltillväxt är 17%.

Mögelangrepp

Mögelsanering på vind

Bilden här intill visar ett mögelangrepp på en vind. Angreppet är i en stor fastighet under uppbyggnad. Vid byggnationen gjorde man alla tänkbara fel och skapade en perfekt miljö för mögeltillväxt i detta fall var vinden på 3000m2.

 

Ur arbetsmiljösynpunkt samt ur miljöaspekter undviker vi klor-baserade kemikalier. Vi använder svensktillverkade oxidationsmedel som ej lämnar restprodukter.

MÖGELSANERING

Sanering av mögel på vind

Bilden visar när våra saneringstekniker blötsanerar en kallvind genom oxidation. Först besprutas ytorna med ett mögeldödande medel (oxidationsmedel) och därefter bearbetas råsponten med borstar.

Skydd vid mögelsanering

Waterproof Direct vid sanering

Att sanera medför att man kommer i kontakt med både kemikalier och giftigt mögel, vilket kan vara farligt att handskas med om man inte vet vad man gör eller saknar kunskap. Vi använder heltäckande skydd, heltäckande ansiktsmask samt skyddskläder för hela kroppen. Väljer du att sanera själv rekommenderar vi  att du sätter dig in i hur man skyddar sig.

 

Ge inte sporerna möjlighet att spridas via ventilationen. Kläder som används skall ej tas med till de ”rena” ytorna i fastigheten. Saneringen skall utföras på ett sådant sätt att man undviker att sprida mögelsporer. 

Mögelsanering

Fogging

Fogging är en saneringsmetod vilken vi använder oss av när ”blötsanering” ej är möjlig, till exempel när det växer mögel i själva bostaden. Och i vissa fall i krypgrunder eller volymer som är svåra att komma in i. Fogging är en metod för dekontaminering av byggnader som har utsatts för biologisk smitta som mögel och mögelsporer, bakteriesporer (anthrax = mjältbrand, salmonella, campylobacter mm) 

 

Fogging används med fördel för att bekämpa bakterier och mögel och dess sporer samt mögellukt på otillgängliga ställen i byggnader som ventilationskanaler, hålrum i väggar, isolering med mera. Metoden bygger på att man hettar upp en vätska som sedan frigörs med hjälp av ett aggregat. En oxiderande dimma sprids i utrymmet och en tredimensionell sanering erhålls. Man kan inte vistas i lokalen de närmaste 24 timmarna efter saneringen. 

 

Ingen synlig påverkan finns efteråt. Känsliga, dyrbara saker  flyttas, även växter. 

 

Se filmen om hur vi utför fogging >

Mögeltecken

Då är det dags att ta bort mögel

Mögel är inte alltid synligt för blotta ögat, då det exempelvis växer på insidan av en uppreglad vägg, under ett golv eller i bjälklag då så ser man det helt enkelt inte utan man måste använda någon form av detekteringsutrustning.

 

Om man upplever en avvikande lukt eller om vänner säger att det luktar ta det på allvar. Det kan vara mögel och andra mikroorganismer vars lukter kan variera, beroende på art och förutsättningar. En tydlig och markant lukt beror ofta på att förutsättningarna för tillväxt ej är optimal. Lukt från mikroorganismer kan kännas som instängd och unken eller frän lukt, vissa fall uppfattar man ingen lukt alls. 

Hälsoproblem

Man kan misstänka mögeltillväxt om de som bor eller arbetar i byggnaden upplever hälsoproblem

Om hälsoproblemen som är listade här nedanför uppkommer efter en förändring i huset som tex en ombyggnation, byte av fönster, ny isolering på vind, förändrat uppvärmningssystem eller vattenskada eller fuktskada finns stor risk för att mögel har bildats.  

Hur gör man?

Att tänka på vid mögelsanering

Skydda boytan

Vid saneringsarbetet är det viktigt att skydda boytan och minimera risken för att sporer sprider sig genom t ex ventilation eller kläder som man använt då mögel kan orsaka hälsoproblem. Inte sällan är det  genom att någon säger att det luktar illa eller p g a hälsoproblem som mögel upptäcks. Allt mögel bör saneras. Efter att saneringen är klar installeras en lösning för avfukting och ventilation, detta för att sporer inte skall få ny möjlighet att etablera sig och bilda nytt mögel.

Undertryck

När vi arbetar med  olika koncentrat använder vi  oss som regel av en kraftig evakueringsfläkt, för att skapa ett undertryck i utrymmet, vilket gör att luftföroreningar, gaser och lukter inte kommer in i själva boytan.