Mögelsanering
Hem » Information om mögelsanering
Mögelsanering
Information om mögelsanering
Waterproof Directs kärnverksamhet är sedan start att sanera mögel och åtgärda fuktskador. Vi har specialiserats oss på vindar, krypgrunder samt i källare. Om det finns indikationer på mögel börjar vi som regel med att söka efter fukt. Vi mäter mängden fukt i det aktuella området eller det som är mögelskadat dvs den relativa luftfuktigheten samt fuktkvot. Mögel bildas om det är för höga fuktvärden över tid. Fuktkvot är ett mått på hur mycket fukt det är i ett material som virke, råspont. Fuktkvoten ska inte överstiga 17%. Man kan generalisera och säga att om den relativa luftfuktigheten är 75% blir fuktkvoten 17%.
Om man ska påbörja en mögelsanering av ett mögelskadat utrymme skall orsaken till varför det bivit fuktigt fastställas och åtgärdas. Att endast sanera utan att åtgärda orsaken kan vara en tillfällig lösning, är det fortsatt fuktigt bildats nytt mögel. När arbetet inleds skall det utföras kontrollerat, metodiskt och försiktig. Riskerna för spridning av damm och sporer till omgivande rum skall minimeras. Ge inte sporerna möjlighet att spridas via ventilationen, eller kläder. Kläder som används skall ej tas med till det “rena” ytorna i fastigheten. Saneringen skall utföras på ett sådant sätt att man undviker att sprida mögelsporer vidare. Det kan man tex göra genom att sätta utrymmet i undertryck.

WATERPROOF DIRECT
Boka din mögelsanering
Boka en fukt- och mögelkontroll av din vind eller krypgrund. Kontakta oss redan idag för en kontroll så hjälper vi dig!
Vanliga problem
Vanliga problem
Vissa konstruktioner blir mer utsatta för angrepp än andra då förutsättningarna gynnar tillväxt. Vanliga problem- konstruktioner med mögel så kallade mikrobiella skador är uteluftsventilerade krypgrunder samt vindar som ofta har mikrobilltilväxt eller i vardagligt tall kallad mögel. Mer om vitmögel och svartmögel kan man läsa under fliken mögelarter:
Vind
- Ingen ventilation på vinden.
- Dålig ventilation inomhus.
- För mycket ventilation (överventilerad)
- För dålig ventilation inomhus.
- FTX ventilationsaggregat som skapar ett övertryck
- FTX ventilationsaggregat med igensatta filter, ingen fungerande ventilation
Krypgrunder
- Överventlierade krypgrunder.
- Oventilerde krypgrunder.
- Krypgrunder som saknar marktäckning.
- Felaktigt lagd marktäckning.
Källare
- Invändigt reglade och isolerade väggar mot murgrund.
- Uppreglade och isolerade golv mot gjuten bottenplatta.
- Bristande fuktspärr på murgrundens utsida.
- Obefintligt eller dåligt kapillärbrytande skikt under bottenplatta.
Övrigt
- Mögelpåväxt är speciellt stor i de delar av fastigheten där temperaturväxlingarna är som störst. Vanligt är t ex att mögel växer på insidan av fönsterbågar och vid kalla ytterväggar och hörn, bakom stora möbler mot ytterväggar.
- Problem med ytlig påväxt på insidan av ytterväggar i bostaden beror ofta ofta på brister i ventilationen samt låg rumstemperatur.
- Duschutrymmen
- Kakelfogar
WATERPROOF DIRECT
Mögelarter
Det finns en mängd olika typer av mögel. Läs om olika mögelarter och hur de skiljer sig.
Fuktkvotsmätning
Fuktkvotsmätning på vind
Man mäter fuktvkoten för att se hur mycket fukt det är i ett material. I detta fall i råsponten på en vinden. Instrumentet visar värdet 43,6% vilket är ett mycket högt värde och stor risk för allvarliga skador föreligger. Gränsvärdet för mögeltillväxt är 17%.
Mögelangrepp
Mögelsanering på vind
Bilden här intill visar ett mögelangrepp på en vind. Angreppet är i en stor fastighet under uppbyggnad. Vid byggnationen gjorde man alla tänkbara fel och skapade en perfekt miljö för mögeltillväxt i detta fall var vinden på 3000m2.
Ur arbetsmiljösynpunkt samt ur miljöaspekter undviker vi klor-baserade kemikalier. Vi använder svensktillverkade oxidationsmedel som ej lämnar restprodukter.
MÖGELSANERING
Sanering av mögel på vind
Bilden visar när våra saneringstekniker blötsanerar en kallvind genom oxidation. Först besprutas ytorna med ett mögeldödande medel (oxidationsmedel) och därefter bearbetas råsponten med borstar.
Skydd vid mögelsanering
Waterproof Direct vid sanering
Att sanera medför att man kommer i kontakt med både kemikalier och giftigt mögel, vilket kan vara farligt att handskas med om man inte vet vad man gör eller saknar kunskap. Vi använder heltäckande skydd, heltäckande ansiktsmask samt skyddskläder för hela kroppen. Väljer du att sanera själv rekommenderar vi att du sätter dig in i hur man skyddar sig.
Ge inte sporerna möjlighet att spridas via ventilationen. Kläder som används skall ej tas med till de “rena” ytorna i fastigheten. Saneringen skall utföras på ett sådant sätt att man undviker att sprida mögelsporer.
Mögelsanering
Fogging
Fogging är en saneringsmetod vilken vi använder oss av när “blötsanering” ej är möjlig, till exempel när det växer mögel i själva bostaden. Och i vissa fall i krypgrunder eller volymer som är svåra att komma in i. Fogging är en metod för dekontaminering av byggnader som har utsatts för biologisk smitta som mögel och mögelsporer, bakteriesporer (anthrax = mjältbrand, salmonella, campylobacter mm)
Fogging används med fördel för att bekämpa bakterier och mögel och dess sporer samt mögellukt på otillgängliga ställen i byggnader som ventilationskanaler, hålrum i väggar, isolering med mera. Metoden bygger på att man hettar upp en vätska som sedan frigörs med hjälp av ett aggregat. En oxiderande dimma sprids i utrymmet och en tredimensionell sanering erhålls. Man kan inte vistas i lokalen de närmaste 24 timmarna efter saneringen.
Ingen synlig påverkan finns efteråt. Känsliga, dyrbara saker flyttas, även växter.
Mögeltecken
Dags att ta bort mögel
Mögel är inte alltid synligt för blotta ögat, då det exempelvis växer på insidan av en uppreglad vägg, under ett golv eller i bjälklag då så ser man det helt enkelt inte utan man måste använda någon form av detekteringsutrustning.
Om man upplever en avvikande lukt eller om vänner säger att det luktar ta det på allvar. Det kan vara mögel och andra mikroorganismer vars lukter kan variera, beroende på art och förutsättningar. En tydlig och markant lukt beror ofta på att förutsättningarna för tillväxt ej är optimal. Lukt från mikroorganismer kan kännas som instängd och unken eller frän lukt, vissa fall uppfattar man ingen lukt alls.
Hälsoproblem
Man kan misstänka mögeltillväxt om de som bor eller arbetar i byggnaden upplever hälsoproblem
Om hälsoproblemen som är listade här nedanför uppkommer efter en förändring i huset som tex en ombyggnation, byte av fönster, ny isolering på vind, förändrat uppvärmningssystem eller vattenskada eller fuktskada finns stor risk för att mögel har bildats.
- Huvudvärk
- Återkommande förkylningar
- Ögonirritation
- Hudirritation
- Obefogad trötthet
- Hes röst
- Torrhosta
Hur gör man?